Dodih. Olikin sitten kiireisempi päivä mitä etukäteen ajattelin, muuttui nimittäin vähän päiväsuunnitelmat :)

Yhdeksän aikaan Zhao soitti, että sopiiko jos mennäänkin tänään katsomaan sitä Ancient Streettiä. Minullahan ei ollut mitään tätä vastaan, ja sovittiin että lähdetään kello 15.00 sinne ja George tulee myös mukaan. Viikonloppu on Zhaolla niin kiireinen, että ennemmin käyttää meitä siellä nyt Ensi viikosta alkaen onkin sitten paljon kouluhommia, että olemmekin siitä edespäin oman onnemme nojassa.

Lähdin käymään tuossa ostoskujalla kuitenkin puolenpäivän aikoihin, muki ja muuta pientä oli hakusessa, ja ajattelin ettei ole pahaksi kuluttaa siellä vähän ensin aikaa.

Menin taas siihen isoon tavarataloon mistä ostin pyyhkeen jne, ja nyt kiertelin katselemassa tavaroita rauhallisemmalla tahdilla :)

Alakerrassa on vaatteita, apteekki, pieni ruokakauppa, konditoria ja sitten "rihkamakauppa". Tuolla rihkamakaupassa oli jotain kivoja vesijuttuja, ja sitten kaksi puoliksi kyljellään uivaa kultakalaa sameassa pallomaljassa :p Ei taida myyjillä olla hajua siitä että kalatkin tarvitsevat happea, oli meinaan sen näköisiä kaloja että viimeistä viedään. :/ Säälitti kyllä parat :p

Konditorioissa on muuten ihan tajuttoman upeita kakkuja. Siis ei niitä pysty kuvailemaan kun ne on niin hienoja. Mitä ihmeellisimpiä kuvioita ja taideteoksia eri värein kakuissa. Leivoksetkin ovat sellaisia taidonnäytteitä että. Ja hinnat on ihania, suuren täytekakunkin saa 5eurolla, leivos maksaa n.50snt.

Se valkoinen mitä leivoksissa on, ei muuten ole kermaa. Makuaistimuksesta tulee mieleen vatkattu kananmunanvalkuainen jossa olisi hieman liivatetta? Ei siis maistu hirmuisesti miltään. Sitten hilloja ja sellaisia ei pahemmin ole näkynyt sisällä, vaan siellä on sellainen "kakkupohja" sisällä joka sitten on päällystetty hienosti tuolla valkoisella aineella. Mutta riippuu toki leivoksesta, itselle on kai sattunut tylsiä mitä olen kokeillut :D


Ihastelin sitten vaatteita vielä parissa kerroksessa, ja menin kenkäosastolle. Ah niitä kenkiä! Siis, hinnat 30 ylöspäin, ja jollain 159yuanillakin saa aivan upeita kenkiä. Kokojakin tuntuisi olevan, törmäsin nimittäin moniin "isoihin" kenkiin, eli varmasti saisi kysymällä ainakin suurimmasta osasta omaa kokoani (39). Täällä on sellaisia kenkiä mistä ei ole osannut edes unelmoida! Värejä, kuvioita, tikkauksia, aivan kaikkea. Tällä osastolla siis korkkareita, avokkaita, sandaletteja, saappaita, nilkkureita. Vietin tuolla pyörien varmaan tunnin ylikin :D

Huomasin tuossa kaupalla, että myssy kannattaa pitää päässä. Nimittäin myyjät näkevät vaaleasta tukasta muuten kilometrin päähän että olen ulkolainen, ja sitten kaikki iskevät kimppuun ja pölöttävät ja tunkevat kenkiä naamalle. Kun pidin pipoa päässä, niin sain olla oikeastaan kokonaan rauhassa. Paljon kivempi katsella tavaroita jos joku ei koko ajan puhu jotain, kisko hihasta tai yritä kivenkovaan myydä jotakin.

En tiedä mitä sitten tässä keväämmällä teen, varmaan hankin jonkun huivin, tai jos hiukset muuttuvat värjätessä vihreäksi niin sitten tummemmat hiukset :)

Jotenkin häiritsee erottua täällä niin paljon, KENELLÄKÄÄN muulla ei täällä ole vaaleita hiuksia kuin minulla! :D Ei se siis muuten, mutta kaupoissa ei ole kiva jos myyjät eivät jätä rauhaan :)

Kenkäosaston jälkeen menin sitten ylemmäs, ja löysin neljännestä kerroksesta ihan takaa nurkasta kirjakaupan! Jei.
Tuolta sain sitten Kiinaksi kysymällä kartan itselleni tästä Tianjinista. Kiinaksi harmi vain, mutta tyhjää parempi, ehkä löydän jostain keskustasta englanninkielisen version.
Tästä sitten ruokakaupan kautta kotia, löysin nyt mukin ja lusikan itselleni. Kauppareissulla ei yleensä mene enempää kuin 4e, se on ihan positiivista vaikka käykin usein kaupalla.

Sain viimein ensimmäisen kerran ylitettyä tien itse, mutta hemmetti että oli pelottava kokemus :D Ei täällä siis kävellen ylitetä tietä, vaan usemman kuin yhden kerran olen juossut ainakin jossakin vaiheessa ylitystä. Ah sitä iloa kun pääsen Suomeen ja tien voi ylittää turvallisesti eivätkä autot yritä kaahata päälle :D Hiljentävät jopa, mitä luksusta ihmiset!


Olin takaisin asunnolla noin kahdelta, söin vähän ja kolmelta menin tuohon alas odottelemaan Georgea ja Zhaota. Käveltiin tuohon kampuksen porteille, ja otettiin siitä taksi sinne Ancient Streetille.

Tällä kertaa mentiinkin eri kohdasta sinne, eli viimeksi mentiin kutakuinkin "keskeltä", niin että sekä oikealle ettöä vasemmalle jatkui kauppakujia, mutta nyt oli ainoastaan yksi kuja ja sitä käveltiin sitten eteenpäin.

Täällä oli kyllä todella saasteista nyt. Ei erottanut mitään rakennuksia kunnolla, ilma oli kuin olisi ollut täynnä sumua, mutta sumun sijasta tämä oli pölyä ja saastetta :p
Kiinalaiset ovat muuten aika herkkänahkaisia tästä aiheesta, ei parane kuulemma mennä sanomaan saasteisesta ilmasta mitään..
George oli nimittäin puhunut Zhaolle tästä ilmasta, ja oli sanonut että aikoo ostaa sellaisen maskin mitä olen täällä joidenkin Kiinalaisten nähnyt käyttävän. Zhao oli loukkaantunut tästä, ja sanonut, että täällä ei ole saastetta, se on pölyä mitä ilmassa on. Eli enpä ehkä sittenkään osta sitä maskia, taitaa nimittäin olla aika iso loukkaus täällä jos länsimaalainen nähdään se päällä :p

Kuvissa näkyy nuo saasteet hyvin, ei täällä taivasta näkynyt ollenkaan.


Ancient streetistä siis. Todella kauniita taloja, ihania pikku puoteja ja tuotteita. Ensimmäisissä oli Kiinalaisia maalauksia, aivan järjettömän upeita maisemia, ja ne yksityiskohdat! Haluaisin ehdottomasti tuoda mukanani jonkun tuollaisen ison, se sitten olohuoneen seinälle ^^
Mutta tiedä miten sitten kuljetus johonkin lentokoneeseen :/
Sitten oli näitä savihahmoja, harmitti kun sisällä ei saanut kuvata, mutta yhden kuvan onnistuin nappaamaan :D (törkeä minä)
Ihan edullisiakin hahmoja siellä oli, ja jotkut ihmisistä tehdyt olivat todella upeita. Yksityiskohtia taaskin aivan järjettömästi, ja niiden hahmojen elävyys.

Oli mahdollisuus ostaa 4 rottahahmoa 20yuan, mutta en sitten raaskinut. Kaipa noita tulee vastaan?

Outoa oli, kun kysyin saako hahmoja koskea, ja ymmärsin että saa, niin kun hipelsin sitten niitä rottia, kääntelin ja vääntelin ostoaikeissa, niin sitten Zhao sanoikin, että ei niihin saa koskea, että tuossa on kyltti (kiinaksi, no paljoapas minä siitä ymmärrän!)

Jade-esineet ovat myös sitä perinteistä Kiinaa, täältä löytyy niin pieniä korujadeja, kuin sitten valtavia veistoksiakin. Löysin kivan rottahahmon, vihreää jadea sellainen pieni ja litteä jadenpalanen. Hinta kysyttäessä 300yuan. Varmaan! Seuraavassa kaupassa samantapainen oli jo 80yuan. Törkimykset.

Vaihdettiin sitten kauppaa ja seuraavana oli vuorossa saviastioita :) Hienoja kippoja ja kuppeja sekä teepannuja, en edes kysellyt hintoja, katselin vain :P Tässä vaiheessa kun lopullinen asuinpaikkakaan ei ole varma niin en aio ostella kamalasti tavaraa kun sitten tulee vaikeuksia "muutossa". Eipä nuo nyt hirveän tarpeellisilta tuntuneetkaan, mutta kivoja esineitä oli :)
Kaupan ulkopuolella oli ihania mukeja, joissa oli kansi. Koristukset kauniita värikkäitä ja taidokkaita, mukin hinta oli 25yuan, nyt vähän harmitti etten ostanutkaan sellaista, mutta onhan tässä vielä aikaa käydä tuolla uudestaankin. Ja se on tarkoitus :)

Sitten oli vuorossa kauppa, jossa myytiin käsintehtyjä paperikuvia. Ovat siis tuollaista ohutta, todella hentoa punaista paperia, ja niitä ihmiset leikkelevät käsin upeiksi kuviksi. Löysin rottia, ja ostin sellaisen "vihkon", missä on 6 erilaista leikattua rottakuvaa. Maksoin kuvista 20yuan, eli kuulemma ihan sopuhinta. (tinkimistä yritin, mutta en saanut yhtään alennusta)

Kävin myös kaupassa, josta löytyi näitä joka ovista löytyviä uudenvuodentoivotuksia ja kuvia :) Ihanaa, melkein koko kauppa täynnä rottajuttuja :D Täältä löytyi mitä erilaisempia uudenvuodentoivotuksia ja punaisten kylttien aiheena oli kaikissa joko rotta, tai hiiri. Mikki ja Minnikin näkyivät todella monessa näistä.
Ostin varmaan 7 erilaista, yhteishinta 24yuan, ei paha :)

Käytiin sitten kaupassa jossa oli puisia korurasioita, ja lasiesineitä joiden sisälle oli käsin maalattu hienoja kuvia ja maisemia. Korurasiat olivat aivan törkeän kalliita, keskikokoinen maksoi 300yuan! Aivan törkeät hinnat saatiin vaikka Zhao kysyi? Jossakin vaiheessa aion ostaa tuontapaisen, mutta en todellakaan noilla hinnoilla :P

Laukkukauppa oli kiva, kaupan keskellä oli "merkkikelloja" isot kasat vitriinissä, ja seinämillä sitten Guccia, Chanelia, ja muita hienoja merkkejä. Chanelin laukku irtoaa n. 300yuan. (tingittynä xxxyuan?) Pitää käydä ostamassa tuollainen ennen paluuta, pääsenpähän leveilemään sitten sitä käyttäessäni :D

Aikamme käveltyämme, ja pysähdyttiin melkein jokaiseen kauppaan mitä matkalla oli, tultiin sille aukealle missä käytiin pari päivää sitten. Jatkettiin sitten siitä jatkuvaa toista katua pitkin eteenpäin. Tällä kadulla oli muutama aivan ihana vaatekauppa. Siellä myytiin perinteisiä Kiinalaisia naisten asuja, niin paitoja, kuin mekkoja ja hameitakin. Ihania, tuollainen on pakko saada!

Erään lasikaupan edessä oli taiteilija työssään, hän maalasi pienellä tikulla jossa oli "koukku", lasipallon sisälle kuvioita. Tajuttoman tarkkaa työtä.

Matkalla törmäsimme kahteen kauppaan, joiden edessä oli hirmuinen tungos. Vähän yli kurkittuani, sain selville että siellä oli joku kaupan edessä työskentelemässä, eli teki asiakkaiden katsoessa vastaavia töitä. Bambunvarsista upeita asetelmia, lehti josta "roikkui" perhonen, ei voi sanoin kuvailla, ja kuvaa en saanut kun olen niin lyhyt :D
Toinen oli maalaaja, joka veti muutamilla siveltimenvedoilla niin upeita maalauksia paperikaistaleelle ettei mitään järkeä!

Kohta oltiin sitten kadun lopussa, ja kyllä rupesi tuntumaan tuo reissu vähän väsymyksessä :) Mentiin ulos tältä Ancient Streetiltä, eri päästä kuin mistä tultiin, ehkä vastakkaisesta? Zhao ehdotti, että käytäisiin vielä ostoskeskuksessa kaupassa. Päätettiin sitten että käydään nyt sielläkin, tulevatpahan paikat vähän tutummiksi.

Mentiin pari tienylitystä ja päästiin sisälle hienoon ostoskeskukseen. Näistä minä pidän, kaikkialla on tosi siistiä, kiiltävää, ja kauniita asioita :) Ostoskeskukset ovat olleet kutakuinkin samanlaisia joka maassa missä olen käynyt, moderneja, kiiltäviä ja nättejä. Ei kuitenkaan tutkittu tätä paikkaa kamalasti, vaan suunnistettiin alakertaan rullaportailla. Siellä oli sellainen suuren suuren Prisman tai Cittarin kokoinen market, josta löytyi kaikkea mitä nyt elämiseen voi tarvita. Tässä ennen sinne menoa, Zhao näytti meille kuinka säilytyslokeroita käytetään.

Ilmaisia sellaisia, ja se idea oli todella hieno ja toteutus mahtava! Eli jos tarvitset lokeroa, painat napista, ja vapaana oleva lokero avautuu. Laitat tavarat sisälle, ja sinulle tulostuu kuitti. Tässä kuitissa on lokeron koodi, ja kun palaat ostoksilta ja haluat tavarasi, vilautat viivakoodinlukijalle koodia ja sinun boksisi aukeaa. Eikö ole hienoa!? Eikä tarvitse raahata mukanaan mitään 50senttisiä, tai avaimia.

Pelotti tosin että hukkaan tuon kuitin, mutta laitoin sen laukkuun talteen ja se oli siellä kun tarvitsisin sitä avaamiseen :)

Oli se outoa mennä sinne kauppaan, olisi kamalasti nähtävää, mutta vähän aikaa ja kaksi kärsimätöntä miesihmistä mukana :D George nimittäin väitti olevansa kova shoppailemaan, mutta päihitin hänet tässä lajissa jo ensimmäisenä päivänä ruokakaupassa.
Katselin nimittäin jokaista tavaraa ja tutkin esineitä, mietin mitä ostaisin ja kuljin erittäin hitaasti :D
Täällä yritin sitten olla vähän nopeampi, enkä jäänyt tutkimaan tavaroita niinkuin yleensä tekisin.

Ostettiin heti sisäänkäynnin jälkeen sellaisia valkoisia palleroita. Ovat tänään erityisesti syötäviä herkkuja. Ainesosana siis riisijauho, ja myyntitiskin vieressä olikin valtava sementtimyllyn näköinen laite jossa noita pelleroisia oli pyöritelty.
Makeita ilmeisesti, makuina oli appelsiini, suklaa ja jokin muu. Pyysin Zhaota sanomaan että saisin kaikkia makuja omaan pussiini. Hintaa tuli 5,4yuan, ei paha.
Olisin muuten syönyt nuo "raakana", mutta Zhao sanoi taksimatkalla takaisin, että ne pitää keittää! Onneksi sanoi :D Olisi voinut olla irvisteltävä kokemus, miten Kiinalaiset syövät jotakin tällaista :D
Vielä en ole kokeillut noita, mutta perjantaina on tarkoitus.

Vaateosastolla oli HALPAA! En tiennyt että kenkiä voi saada vieläkin edullisemmalla mitä noista kaupoista missä olen itse käynyt :D
Parhaimmillaan lenkkarit poistokorista 10yuan, siis omg!
Vaatteita samoihin hintoihin, mutta nämä olivat "tylsiä" vaatteita.

Heviosasto oli suuri ja mahtava, löytyi sellaisiakin hedelmiä mitä en ole nähnyt aikaisemmin. Tähän vuodenaikaan vain ei Kiinassa näitä kasvateta, niin hinnatkin olivat sen mukaiset.
Ostin vain omenoita ja päärynän. Täällä oli piste, jossa oli nainen vaa-an kanssa. Vaa-alle heilautettiin oma pussukka ja hän lätkäisi siihen hinnan, muisti ulkoa kaikki koodit, yllätys :D
Tässäkin tuli esille se ettei kiltteilemällä pääse mihinkään. Monesti "vuoroni" vietiin, joten siitä suivaantuneena päätin lopulla etuilla törkeästi, ja heilautin vain oman pussini vaa-alle enkä murehtinut kenen varpaille astuin. Tein sen vielä kahdesti ja hyvin onnistui. Oma etu tai ei etua lainkaan :)


Jogurttia ostin myös, ja sulatejuustoa pakkauksen. Erheellisesti siinäkin luki "cheddar", mutta eipä ole tuo valkoinen sulatejuusto cheddaria nähnytkään :D Jogurtit maksoi 1,6yuan/purkki. Halpaa.
Jätskiäkin oli useampi laarillinen, mutta kun en tiennyt mihin kauppa loppuu ja kuinka kauan kestää kotimatka niin jätin ostamatta. Pitää jossakin vaiheessa kyllä kokeilla Kiinalaista jäätelöä, tällä hetkellä testattuna vain McDonaldsin sundaet :)

Lihaosastolla oli pienessä astiassa kilppareita, sääliksi kävivät. Hinta oli 58yuan/kg. Kaikkea outoa ja ällöä tuolta löytyi, katkarapuja hirmuisia vuoria, ja sitten jotain kuivattuja hommeleita.

Lihaa en ole vielä ostanut täältä, enkä tiedä ostanko. Ehkä jos tuollaisessa suuressa marketissa on jotakin joka näyttää tuoreelta ja puhtaalta, mutta muuten syön sitä "ulkona".

Pienessä ruokakaupassa lihat nimittäin ovat pöydällä, huoneenlämmössä, ja siitä sitten myyjä leikkelee haluamasi palaset. Haju on herkullinen, voin kuvitella miten terveellistä tuollaista lihaa on syödä, yök :P Pitää paistaa niin paljon että se katoaa pannulta ja sittenkin voi heittää pois.


Tämän kaupan sisällä oli toinen kauppa, nimittäin naistentarvikekauppa. Siellä siis kaikki shampoot, suihkugeelit, meikit, aivan kaikki tällaiset tuotteet. Löysin sitten viimein höyliä, jes!
Gilettejä löytyi yhtä mallia, mutta sekin maksoi 60-70yuan niin jäi ostamatta. Mutta eipähän tuo hirveän hintainen ole Suomeen verrattuna, kun miettii että kertakäyttöiset on 1,2e/3kpl.
Täällä siis piti maksaa tuote erikseen, ja kun poistui tästä isosta kaupasta, niin kassalla näytettiin tuotetta + kuittia ja myyjä merkkasi sen lunastetuksi.
En muuten olisi osannut näyttää tuotakaan kassalla kuitteineen, mutta huomasin edellä olevalla tytöllä olevan sieltä ostettuja tuotteita ja katsoin mitä hän teki.

Monissa asioissa kukaan ei ole tullut neuvomaan, vaan olen seurannut sitä mitä paikalliset tekevät ja tehnyt sitten itse perässä. Oli hyötyä taas siitä että seurasin tilannetta :)

Ostokset maksoivat 49yuan, ja sillä sai taas tavaraa mukaan. Ihan kiva kun mitä tahansa ostaakin, hintaa ei tule kauppareissuille kuin tuo 4-5e. Rahaa paloi joku 13e tänään, kun ostin ensin tuotteita kaupasta ja sitten ancient streetiltä, ja taas kaupasta.


Aikaisemmin päivällä ostin muuten tuollaisen hassun leivoksen, kuva siitä verkkoalbumissa. Tuo juuri ei maistunut juuri millekään, kananmunanvalkuaista päällisosa, ja sisällä kuivahko maustamaton "kakkupohja". Toivottavasti täytekakuissa sentään tajuavat laittaa sinne sisällekin maustetta, kuka nyt pelkkää kakkupohjaa haluaa nassuttaa? :D
Ei muuten maistu kakkupohja samalle mitä suomessa, täällä tuo on sellainen vähän tylsän makuinen, ehkä maissijauhoa tai vastaavaa käytetty pohjassa? Ei siis voi todellakaan verrata, kyllä se Suomen kakkupohja on hyvää! (ei ihme että Kiinalaiset kaverit halusivat oppia tekemään sitä :D)

Taksit maksoivat sinne ja takaisin n.1,5e kun jaettiin ne Georgen kanssa. Ei paha, pitää ensi viikolla mennä uudestaan tuohon suureen ostoskeskukseen, mutta kyllä sen tutkimiseen pitää varata kokonainen päivä, ja tehdä sitten vaikka viikon ruokaostokset kerralla sieltä :)

Pari kassia oli, ja ostoksiakin tuli joitakin. Pieni vaaleanpunainen jaderiipus maksoi 20yuan, eikä sen osto kaduta. On kaunis, ja aitoa jadea, en ole nähnyt sitä vaaleanpunaisena kuin tuossa korussa. Ekassa kaupassa tuollainen oli 300yuan, vihreänä. Toisessa 80yuan, ja viimeisessä 20yuan. ;) Hyvin tippui hinnat kyllä.. Eiköhän tuo viimeinen ole jo aika sopuisa :)


Kävin tässä illalla sitten vielä Georgen luona visiitillä. Otin häneltä muistitikulle kuvat mitä hän on täältä ottanut, ja vein vastavuoroisesti hänelle muutaman itse ottamani kuvan.

Keskusteltiin siinä sitten vähän tästä kulttuurista, netin säännöstelystä, saasteista ja siitä miten erilaisia ihmiset voivat ihan eri kulttuurien sisällä olla käytökseltään. En kuitenkaan viipynyt siellä kuin vähän aikaa.

Esimerkkinä juuri tuo, että saasteita ei muka ole täällä vaikka onkin. Lisäksi George heitti siinä hyvän jutun asiasta, jota en ollut sen kummemmin edes ajatellut, kertoo vähän kulttuuriemme erosta. Eli minä, naisihminen, menen illalla myöhään vierailemaan miesopettajan luo, oli syy mikä tahansa, täällä Kiinassa se näyttää todella omituiselta. Tosiaan tuossa pihalla sovittiin Georgen kanssa, että tulen hakemaan ne kuvat tänään, ja vessapaperit jotka hän osti ja joista sovittiin että ostan puolet :) Mietin mielessäni, että hän on ok tyyppi, tilanne on ok ja menen sinne visiitille. Missään vaiheessa en ajatellut miltä se saattaisi näyttää! On vain jotenkin niin uskomatonta, että joku asia jota en kahdesti mieti voi olla "pahasti tehty" jossakin toisessa kulttuurissa. Mutta, eipä minulle täällä mitään hankaluuksia "mistään" voi tulla, olen länsimaalainen, ja kyllä nämä kiinalaiset nyt tajuavat etten välttämättä ymmärrä käyttäytyä kuten he käyttäytyvät, ja jos teen jotakin omituista, se johtuu vain kulttuurieroista, ei siitä että haluaisin jotenkin loukata tai olisin sekopää :D

Olen miettinyt juuri tätä, että kun olen tottunut käyttäytymään "vapaasti" ja tekemään mitä haluan, niin en edes tiedosta tällaisia pikkujuttuja mitkä sitten toisten mielestä voivat olla isoja. Piti vain kertoa tuosta, minua nauratti kun George mainitsi asiasta, ei käynyt edes mielessä :D

Mutta, nyt on siis Ancient Culture streetillä käyty. Maistelen niitä valkoisia palleroita jossakin välissä ja raportoin sitten aistimuksistani :D Lähiympäristön tutkailua ehkä lauantaina sitten taas :)

BTW! Lunta luvattu sunnuntaille/maanantaille! (ja maaliskuu kuulemma monsuunikausi, sadetta luvassa!)